Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

Foredragsforeningen har afholdt adventsfest i Thorning Forsamlingshus for knapt 100 mennesker den 26. november 2015.

Der var Luciaoptog og fortælling ved valgmenighedspræst Peter Hedegård. Der var bortlodning af Gunhild Laursens fine dekorationer og blomster, og selvfølgelig kaffebord og dejlige julesalmer til at komme i julestemning af. Det blev en aften med megen latter og hygge.

De 10 Luciapiger, ledet af Britta Sauermilch, havde fine nye kjoler på og fremførte luciasangen, og derefter havde de også et par andre julesange.

Da vi tidligere havde Søren Gade i foredragsforeningen, fortalte han blandt andet om valgmenighedspræst Peter Hedegård, som var hans nære ven, og den person, man kunne tale med og læsse af på, når soldaterne i Afghanistan kom tilbage til Danmark i kister. Sådan gik det til, at vi i bestyrelsen valgte Peter Hedegård som taler til adventsfesten, hvor emnet var:” Min barndoms jul.”

Peter Hedegård er fra Tolne i Vendsyssel. Han uddannede sig til teolog i 1986. Han har arbejdet både som præst og også været administrativ medarbejder ved Ryslinge højskole, og siden 2005 har han været valgmenighedspræst i Holstebro. Han var 2. kandidat ved bispevalget i Viborg.

Hedegård fortalte meget beskrivende og morsomt om sin opvækst. Han var søn af en indremissionsk mor og en grundtvigiansk far. Alene det kunne give anledning til mange diskussioner og stridigheder om, hvordan man tolkede det, man havde hørt i søndagsskolen. Moderen sagde, at det var rigtigt, men faderen rettede lidt til.

Når det så kom til advent, så syntes moderen, at der skulle lilla sløjfer på adventskransen, mens faderen syntes, de skulle være røde.

Den lilla farve står for bod (i betydningen eftertanke), mens den røde står for kærlighed. Når man ikke kunne blive enige, endte kransen så med at have 2 lilla sløjfer og 2 røde.

Det sjove er, at det gør han stadigvæk, for så synes han ligesom der er ligevægt!

Vi hørte også lidt om de drengestreger, som både var tilladt 3. juledag og igen til nytår. Der var en købmand i Tolne, der hed Frits Nielsen. Hans navn stod over døren til købmandsbutikken med store bogstaver. Børnene syntes så, det var sjovt at bytte rundt på bogstaverne, så der i stedet  kom til at stå “Fis i numsen”.

Ved nærmere eftertanke, kan jeg dog ikke forstå, hvordan, det kunne lade sig gøre, da jeg synes, der mangler et u. Nå, men det er måske efter det Vendsysselske koncept, nemlig: Hellere fortælle en løgnehistorie, end at samtalen går i stå! Men sjovt var det.

Ved afslutningen sagde Peter Hedegård, at vi skal værne om vores fællesskab og lede mennesker i den rigtige retning.

Især i denne tid, hvor vi har oplevet terrorangreb både i Danmark, Frankrig og Belgien, er det vigtigt, at vi står sammen.

Referent: Bente Holst Nielsen

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top