Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

Foredrag med Søren Ryge i Thorning Foredragsforening.

Godt 100 mennesker havde valgt at bruge en aften i Thorning forsamlingshus i selskab med Søren Ryge, som leverede en forrygende aften med sjove anekdoter om mennesker, han har kendt og lavet tv udsendelser om. Vi behøvede intet fjernsyn, for Søren Ryge leverede det ene glimt efter det andet, som vi kunne se for det indre øje. Det var muntert og underholdende.

Folk kom fra både Thorning og omegnsbyer i oplandet, og der var mange, vi ikke har set før i foredragsforeningen. Der var endda også nogle skoleelever, som havde valgt at bruge 75 kr. på indgangsbilletten. Kaffe og kage, forårsstemning og fællessang var der også nok af, og alle bidrog til den gode stemning, og fik en hyggelig aften.

Søren Ryge fortalte, at hans far voksede op i Them og var ud af en bondeslægt. Faren valgte at læse til lærer, og da han var uddannet, ville han til Slesvig for at virke for Danmark ved at undervise på en dansk skole.

Det blev i Agtrup, som ligger 20 km. syd for Tønder. Her voksede Søren op, og blev en af de 52 elever, der gik på skolen, og havde faderen til lærer. Her havde han både tyske og danske venner, og der var ikke noget med ”dem og os”. Ligesom at krigen heller ikke var noget, man snakkede om. I skolen startede man hver dag med en sang, et fadervor og endnu en sang. Da Søren blev 15 år, kom han ud at tjene, hvilket var almindeligt dengang.

Søren Ryge mindedes, at han i 1975 havde været i Thorning, hvor han havde købt en Lada.

Han var i forsamlingshuset for 12 år siden, også i foredragsforeningen, hvor han fortalte om onkel Åge fra Amerika. Han har lavet TV udsendelser i 42 år. Det startede med haveudsendelser, hvor han delte sine haveglæder med os, og bare fortalte om, hvad han lavede til et kamera. Samtidig rendte hunden bagefter ham.

Senere kom der udsendelser om Anders og Julius, som var hans naboer. Vi fik også fortællinger om dem, og hvordan livet formede sig for dem. Det var både meget morsomt, men også alvorligt at få koldbrand i et ben, og at skulle på sygehus og senere på plejehjem.

Det med koldbrand kendte Anders fra en ko, der havde fået yverbetændelse, og det var noget frygtelig noget, som man kunne dø af. Han døde dog ikke af det, men da han havde taget sig sammen 2. gang til at komme på sygehus, fik han amputeret det nederste af benet.

Når Søren Ryge laver sine udsendelser, har han ikke noget program eller nogen spørgsmål på forhånd. Han forsøger at få folk til at glemme kameraet og bare snakke med ham om deres dagligdag. Således fik vi også et ”glimt” ned i en gryde med noget klistret substans, og da Søren spurgte, hvad det var, fik han at vide at det var boghvedegrød. Det blev kogt om mandagen, og så var der til resten af ugen. Til spørgsmålet hvorfor han spiste det, var svaret: ”Det står så godt i maven.”

Sproget og ordene er det vigtigste, til at gengive personen, og der var rigtig mange guldkorn og spændende personligheder, som vi hørte om. Blandt andet Valborg fra Bjerregrav, som var 99. Hun var en lille skrøbelig kvinde, som var halvdøv. Da de gik tur i haven, kunne man virkelig se, hvor lille hun var. Søren lagde mærke til at havejorden var håndgravet, og spurgte om, hvem der havde gravet det. Svaret var:
”Mæ!” Søren hentede greben og spurgte, om han måtte se det. Da hun havde gravet et par minutter, sagde hun: ”Er det nok nu?”

Historien om det ægte sønderjyske kaffebord, fik vi også.

Det var en Søren Ryge i hopla, vi mødte. Han signerede sin bog: ”Et liv med hund”, til dem, der ønskede at købe den for en ”hund”.

Referent
Bente Holst Nielsen

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top