Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

Den 24.september 2017 havde Thorning Foredragsforening sammen med menighedsrådet et spændende møde med biskop Henrik Stubkjær om Martin Luther. I år er det 500 år siden reformationens indførelse, og det fejres flere steder i sognet.

Ved sensommermødet blev det festligholdt ved en gudstjeneste i Thorning kirke, hvor pastor Jørgen Løvstad indledte gudstjenesten og biskop Henrik Stubkjær holdt prædiken og altergang.

Herefter gik man i forsamlingshuset og efter kaffen holdt biskoppen foredrag om Martin Luther, som er reformationens grundlægger.

Henrik Stubkjær fortalte om Luthers liv og opvækst i Tyskland. Forældrene ville egentlig, at han skulle have været jurist, og han startede på universitetet. Men Luther afbrød studiet, og da han var meget optaget af tanker om tro, blev han munk i stedet. I klosteret studerede han teologiske studier. Efterhånden når Luther til erkendelsen af, at Gud ikke er en dømmende Gud, men at Gud giver sin kærlighed til mennesket. Herved bliver mennesket frit.

Som følge af sin nye erkendelse inviterede Luther til en diskussion om aflad og bod, som han var imod. Det var den 31. oktober 1517. Det blev gjort ved at sætte 95 teser på latin op på kirkedøren i Wittenberg. Teserne blev hurtigt oversat til tysk, og skabte et voldsomt røre.

Det var udbredt, at man troede på, at man kunne afkorte sin tid i skærsilden ved at udføre bodshandlinger eller give pengegaver til kirken. Men Luther afviste, at man kunne købe sig til frelse.

Luther syntes, at almindelige mennesker skulle kunne læse biblen på tysk og ikke på latin, og han begyndte selv på at oversætte den. Luthers kristendomssyn bygger på det nye testamentes evangelier, og kaldes evangelistisk kristendom, og det blev det, som reformerede vores kirke, og som vi bruger i dag og nu fejrer her 500 år efter.

Det centrale i kristendommen er ifølge Luther, at kærligheden skal deles, og at det gør mennesket frit. Det gælder også i dag, ikke bare i kirken, men i dagligdags relationer og handlinger med vore medmennesker.

Det, man giver som menneske, er det mest værdifulde, og ikke det, man præsterer. Mange får stress af alt det, de skal præstere. Derfor er der brug for at lade op, og måske er det derfor, at pilgrimsvandring er blevet så populært. Eller bare at gå sig en tur for sig selv eller sammen med et andet menneske.

Efter foredraget var der tid til spørgsmål, og mange ville efterfølgende gerne tale med den populære biskop.

Jørgen Løvstad rundede dagen af.

Henrik Stubkjær er en meget vidende mand, og med sit engagement og ligefremme væsen blev det et muntert og oplysende foredrag, som var vedkommende og fortalt i et let tilgængeligt sprog.

Referent: Bente Holst Nielsen

WP_20170924_14_55_34_ProWP_20170924_14_55_22_ProWP_20170924_14_56_31_ProWP_20170924_14_56_05_ProWP_20170924_14_55_50_Pro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top