Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

Anne Holst (1)(1)Den 7.februar 2017 havde Thorning Foredragsforening, foreningen Norden Kjellerup samt Blicheregnens Museumsforening  et spændende møde i forsamlingshuset med den kendte Anne Holst Moulvad  fra TVMidt/Vest.  Anne H. Moulvad er 51 år, journalist, instruktør og desuden forfatter til 10 børnebøger. Det var et arrangement , der havde overskriften:” At få en ide og få den ført ud i livet.” Der var god tilslutning til mødet fra nær og fjern og et meget lydhørt publikum.

Trods influenza og en stemme, der ikke helt var kommet sig leverede Moulvad et spændende foredrag. Vi hørte om hendes arbejde på TV Midt/Vest gennem de seneste 25 år. Om sig selv fortalte Anne H. Moulvad, at hun er en entreprenørtype. Hun har lavet haveprogrammer, børneprogrammer, ” Vis mig dit liv” programmer, interviews med et utal af erhvervsledere samt ” Mit kæreste eje” gennem mange år.

Hun sad i Herning kirke til en konfirmation, da hun blev ramt af en klang bagfra. Hun vendte sig om, og så drengekoret, og dér begyndte spiren til den ide, nemlig at bruge tid på menneskene bag koret og lave en film om det.

Hun fortalte og viste en film om processen med at lave dokumentarfilmene: ” En stemme for livet”, som handler om Herning Kirkes drengekor og dets dirigent Mads Bille. Hendes anden dokumentarfilm ” Tangentspilleren” , som handler om Herning Kirkes organist Kristian Marius Andersen, blev også omtalt. Med filmene satte hun samtidig fokus på autisme og aspergers syndrom, som er karakteriseret ved blandt andet vanskeligheder med social kontakt, almindelige færdigheder og dagligdags kommunikation.

Hun gik ned i tid for at lave dokumentarfilmene, og søgte fonde til at betale for dem. Den første film kostede 1½ millioner kroner. Hun fulgte Mads Bille samt 5 af drengene fra koret gennem et par år, og skildrede deres personligheder, hverdag og problemer. Hun foranledigede at sangen “I skovens dybe stille ro” blev optaget i en dansk bøgeskov. Den sidste optagelse til filmen blev optaget i Berliner Dom, hvor drengekoret gav koncert. Her fik en af drengene problemer, og ville ikke synge, men det lykkedes Moulvad at få ham med.

Senere kom det store arbejde med at redigere alle optagelser, og udvælge det bedst egnede. Ingolf Gabold blev kontaktet, om han ville hjælpe med at få filmen realiseret, det ville han heldigvis. Han kunne jo se, det var en ildsjæl, han havde med at gøre. 160 råbånd blev vurderet af M2 film. Billedernes farve, dybde og kvalitet blev optimeret, og filmen blev spillet i 50 biografer, og var den mest sete dokumentarfilm i 2009.

Forinden udgivelsen af filmen, var der en snigpremiere, hvor de medvirkende i filmen blevet spurgt om, om de syntes om filmen, og de var blevet fremstillet på en ordentlig måde. Med deres accept, var hun også selv tilfreds.

I 2013 udkom “Tangentspilleren”, og den blev årets mest sete dokumentarfilm i 2013, og blev set af 10.000 biografgængere.

I 2. afdeling hørte vi om en dokumentar, som hun i øjeblikket arbejder med, nemlig om maleren Jens Søndergård, som døde i 1957. Han kaldtes da Danmarks største maler.

Moulvads udgangspunkt er at vise billeder og interviewe de familier, der har et Søndergård maleri hængende, samt lade dem fortælle deres historie om, hvorfor de har det. Jens Søndergård er en ekspressionistisk maler, han maler gerne med meget kraftige farver. Han betalte ofte med et af sine egne billeder, i stedet for penge. Tit er billederne gået i arv.

Efter datterens død, er der ingen nulevende efterkommere af Jens Søndergård.

Når dokumentaren er færdig,  bliver der på premieredagen desuden åbnet en udstilling med Jens Søndergård malerier på kunstmuseet Heart i Herning.

Til slut hørte vi lidt om de “Trunte Lunte” børnebøger, egnet for 1-5 årige,   som hun har udgivet 10 af på eget forlag.

Det sidste nye er, at hun har fået lavet tøjdukker, som hører til børnebøgerne.
Referent: Bente Holst Nielsen

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top