Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

Der var stuvende fuldt i forsamlingshuset til foto- foredraget med Morten Hilmer. Trods snevejret og håndboldkamp i fjernsynet havde rigtig mange valgt at komme og høre om Morten Hilmers rejse med Sirius-patruljen gennem 26 måneder.

Vi kom nærmest med på rejsen med hundeslæden ved at høre foredraget og samtidig se de fantastisk flotte billeder på storskærmen. Det var en meget underholdende og spændende aften, hvor vi også oplevede lidt af den storhed, samt de kræfter, naturen i Nordøstgrønland har, og hvor man – hvis man ikke er forberedt og ikke samarbejder – ikke overlever.

Heldigvis var Morten Hilmer forberedt. Det var han blevet sammen med sine 6 udvalgte kammerater, som havde været på optagelsesprøve. Senere bliver den 7. mand fravalgt, måske frivilligt på grund af en kæreste eller andet.

De syv personer kom 6 måneder til Norge, hvor de gennemgik kurser, som skulle forberede dem til at klare enhver situation i et barskt klima med hårde strabadser. Det var for eksempel skydning, brandslukning, førstehjælp, at gå efter kompas, mens de stod på ski. At lave en iglo at overnatte i, at lære at sy, også ved at sy 3 sting i en kammerats arm.

Desuden kom de også til at opleve at blive smittet med bakterier gennem maden, som gik ud over deres tarmsystem. Alt dette blev fortalt med megen humor og vi hørte om rigtig mange ting, som kan gå galt, hvilket ikke gjorde det mindre sjovt og interessant.

Da de 6 personer kom til Grønland fik hver person en ”ældstemand”, det vil sige, en mand, der havde opholdt sig i Grønland i et år og havde kørt med Sirius-patruljen, og derfor havde opnået en del erfaring. De 2 skulle sammen på en hundeslæde med 12 hunde køre en efterårstur og en forårstur på i alt 6½ måneder i Nordøstgrønland. Det blev til ca. 30 km. på 6 timer dagligt, men mindre vejret var dårligt. Morten Hilmer fortalte, at han efterhånden har kørt omkring 10.000 km. på hundeslæde.

Grønland fik selvstyre i 2009, men det er stadig Danmark, der har forsvarskommandoen deroppe og Sirius-patruljen er der for at håndhæve landets suverænitet. Morten Hilmer mente, at man var en slags viceværter og parkbetjent, som hjalp til med blandt andet at vedligeholde gamle fangsthytter og hjælpe forskere.

Vi hørte om mange spændende oplevelser, blandt andet mødet med en isbjørn, som gik lige imod dem, og ikke lod sig anfægte af nødblus eller varselskud. Det endte med, at de i sidste sekund måtte skyde den. Det viste sig, at den var syg og mager. Normalt vil en isbjørn fortrække, når der bliver råbt ad den.

Vi hørte også om hundenes evner til at mærke forholdene på isen, og på grund af hundenes tøven stoppede de op, og en person gik ca. 150 meter frem for at se på forholdene. Det viste sig at være en stor gletsjerspalte! Det var da vist ikke helt ufarligt. Også herfra var der fantastiske billeder.

Der var utrolig mange andre spændende, farefulde men også sjove beretninger gennem hele foredraget. Som det, at det er en luksus allerede efter kun 14 dage at skifte underbukser, men så var de også blevet vendt fire gange.

Efter foredraget var der en stor spørgelyst, som vores gæst velvilligt svarede på. Blandt andet hvordan han opbevarede sit fotoudstyr i de op til -51 grader, han havde oplevet. Han svarede, at det lå i en plastikpose i hans sovepose. Det var en lidt kantet sovekammerat, men den bedste måde at beskytte det på. Han gik tit ud lige efter han var vågnet og tog nogle billeder, før dagens tur begyndte.

Morten Hilmer er en anerkendt naturfotograf og har vundet priser for sine billeder i verdens største konkurrencer. Men det var ikke noget, han snakkede om. I det hele taget var han en meget ligetil person.

Han brænder for at fotografere, han har været på TV og desuden har han også udgivet flere bøger, den sidste i 2017, som hedder Nordisk Stilhed, som han også havde medbragt. Det var en flot bog med fantastiske naturbilleder af dyr og landskaber. Han siger, at det ikke altid gælder om få det flotteste skud, men også om at gengive en følelse eller en stemning fra et sted.

Han fortalte, at hans næste rejse bliver til det nordlige Skotland.

Referent: Bente Holst Nielsen

32127DSC06672Hilmer_051105_9066EAD8FDDFEA1D423B83159A1132DCFE74

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top