Open/Close Menu
Thorning Foredragsforening - foredrag om livet.....

 

Foredrag med Kurt Leth i Thorning forsamlingshus den 19. marts 2019

Beretninger om mennesker og anekdoter om livet blev blandet med vitser og betragtninger over livet af TV mand Kurt Leth, da han kom forbi Thorning forsamlingshus den 19.marts til foredragsforeningens sidste arrangement i dette forår.

Og selvfølgelig drak vi også kaffe med Kurt. Disse overskrifter blev han kendt for med sine TV udsendelser først på TV Syd og senere på TV Østjylland. Udsendelserne blev de mest sete gennem en lang årrække på begge kanaler.

Kurt Leth fortalte, at han godt kendte lidt til Thorning, fordi han havde været kollega med Jesper Langballe, som jo også var journalist. Han syntes også, at Langballe var en utrolig god fortæller.

Foredraget blev ledsaget at billeder og små filmklip, som blev vist på en skærm. Det første vi så, var et billede af H.C. Andersen, som sagde: ” Livet er det dejligste eventyr, sæt pris på livet.”

Dernæst så vi billeder af hans far og mor, samt Kurt og hans 12 år ældre bror. Om sin opvækst fortalte han, at de boede i landsbyen Jeksen, nær Skanderborg. Moderen kom fra en velstående gård, medens faderen først drev et lille landbrug. Uheldigvis faldt han ned fra et træ, og måtte herefter tilbringe ½ år på sygehus.

Da købmandsbutikken i byen blev til salg, købte han den og drev den. I butikken var der en slagbænk, hvor folk droppede ind, satte sig og snakkede og fortalte historier til hinanden. Selv om Kurt kun var et barn dengang, var det her hans interesse for at samle gode historier begyndte.

Efter 5 år blev købmandsbutikken solgt og familien flyttede til Brabrand, hvor faderen blev slagteriarbejder.

De boede i samme kvarter som Lis Sørensen. Og om hende fortalte han, at de gik i samme skole, men inden da – måske som 4 årig, gik Lis Sørensen rundt til dem hun kendte, ringede på døren, og sang et vers for dem, hvorefter hun strakte labben frem og fik en mønt for at synge. Det blev ved, indtil hendes forældre opdagede det. Det var tidligt at starte sin sangkarriere, men hun vidste, at det var det hun ville.

Kurt Leth arbejdede for TV Syd fra 1983 og var der i 37 år. På et tidspunkt ringede de fra TV Øst og spurgte, om han kunne hjælpe med nogle udsendelser i 2 måneder. Det blev til 25 år i stedet. Og han havde en udsendelse hver uge på begge kanaler.

Vi hørte om mange spændende mennesker, som Kurt Leth lavede programmer med i tidens løb. Han lavede typisk optagelser, som tog timer at optage, derefter skulle han hjem og redigere dem, så det blev til indslag på 12-14 minutter.

Vi hørte om kaptajn Stefan Rasmussen, som sørgede for at 129 mennesker overlevede et flystyrt 4 minutter efter, at flyet var lettet fra Arlanda lufthavn. Det havde mistet begge motorer. Han styrede flyet mod nogle træer, hvorved flyet mistede fart, og nødlandede herefter på en eng. De overlevede, men landingen var jo hård, og flere kom til skade både fysisk og psykisk. Herefter gik der flere år med undersøgelser og placering af ansvar, men Stefan Rasmussen blev frikendt, og blev betragtet som en helt. Hans liv derefter var dog forandret for altid.

Vi hørte selvfølgelig også om Anders og Julius, som han har lavet flere portrætudsendelser med.

Af andre spændende mennesker, vi hørte om, var Johnny Madsen, som en gang kom ind på en bar og bestilte en dobbelt whisky. Da han blev spurgt, om der skulle is i, svarede han: ” Jeg er alkoholiker, og ikke skøjteløber”.

Vi hørte om Finn Nørbygård, som investerede alle sine penge i Stein Bagger, og derved tabte 433 millioner kroner.

Kurt Leth fortalte også, at han havde været i Horsens Statsfængsel 3 gange, dog ikke som indsat, men for at tale med forhærdede kriminelle, her mødte han Nikolai, som skød sin kammerat, fordi han havde været træls igennem længere tid. Han brugte sin tid på at læse HF, og det var jo meget fornuftigt, når han havde 8-9 år tilbage at afsone.

Vi hørte om Ole Olsens speedwaykørsel, om Heidi Mensel, som mistede sin kommende mand ved en polterabend, om Herman Sallings kone Karen Salling, som ikke var meget for at lave et interview, men overgav sig, da talen faldt på heste.

Vi hørte også om, da Kurt Leth som 21 årig var på ferie med sin kæreste i Barcelona, hvor de fik billetter til en boksekamp med Cassius Clay. Her kom han i snak med hans manager, og han dristede sig til at spørge, om det var muligt at få lov at lave et interview med Cassius Clay efter kampen. Da han kom hjem fra Barcelona, havde han et færdigt interview at give til redaktøren, hvor han var sportsjournalist. Det var da ret imponerende, og det lærte ham lidt om at turde spørge.

Vi hørte om mange flere, men det vil være for omfattende at berette om her.

Referent
Bente Holst Nielsen

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 Thorning Foredragsforening ...om livet.
Top