top of page

Jacob Vestager Tybjerg

Spil & syng dansk : d. 29.10.2019

DSC00004-(2)_arkiv_edited.png

referat

Spil og syng dansk i Thorning forsamlingshus blev markeret ligesom det gør over hele landet i uge 44. I foredragsforeningen har vi ikke fortrudt, at vi hyrede Jakob Vestager Tybjerg ud fra en tidligere omtale, hvor han kunne opleves i det Midtjyske. Vi fik nemlig kort og klart en herlig aften med masser af fællessange, mange fortællinger og dejlige grin, som rullede hen over salen hele aftenen.

 

Aftenen startede med at tidligere formand Birgit Andersen begrundede sit valg af 2 sange, hun gerne ville have, vi skulle synge. Den første var Jesper Langballes egen komponerede sang, han havde skrevet ved fejring af Thorning skoles 25 års fest på melodien: ”Septembers himmel er så blå.  ”. Den anden sang var: ”Er lyset for de lærde blot”.

 

Jakob Vestager Tybjerg startede med at fjerne en vase med blomster fra klaveret, inden han gik i gang med at spille. Det var godt, så han kunne få plads til sine notater, men i det hele taget rystede klaveret også så meget, da han gik i gang med sit rytmiske, energiske klaverspil. Det var en fornøjelse både at se og høre på. Han havde endvidere medbragt en gammel kuffert med sangbøger lige fra ” De små synger” og ”Svantes viser” (som han syntes, var de vigtigste) plus en masse andet, som han havde puttet ned i kufferten i årenes løb, og hvad der var i bunden, kunne han ikke længere huske.

 

Jakob Vestager Tybjerg bor i Uldum, hvor han i mange år har været højskolelærer. Eleverne kommer i en periode på 4-6 måneder, og at synge er en stor del af højskole livet, fordi det giver så meget fællesskabsfølelse, samtidig med at sangen gennem sin poesi kan udtrykke noget større.

Jakob Vestager Tybjerg fortalte, at begge hans forældre havde været præster i Ølgod, hvor han voksede op med sin familie. En gang, hvor han kom for sent til sin bus til gymnasiet, startede han med at arrangere en musical i Ølgod kirke sammen med nogle venner. I det hele taget har hans liv været præget af musik, og han spillede også til forskellige sammenkomster og fester i forsamlingshuse. Det kom der også sjove fortællinger om, når han ved festen fik en pause i musikken, og kom ud i køkkenet til kogekonen, som overværede, hvor meget han fik at spise af forret, hovedret på samme tallerken, rejer og kød i en pærevælling.

 

Musik med swing og latinrytmer afløste hinanden og fortælling med underfundig humor fortsatte. Det var en oplevelse. Vi kom mange af både kendte og ukendte sange igennem fra højskolesangbogen. En rigtig indholdsrig aften.

referent

Bente Holst Nielsen

Thorning-Foredragsforening_logo1.png
bottom of page