top of page

referat

Adventsfesten i Thorning forsamlingshus

Adventsfesten i Thorning forsamlingshus den 26. november var med Luciakor og tale af den 29- årige valgmenighedspræst Kristoffer Garne om adventstiden.

Alle rammer var lagt til en hyggelig før julestemning med julesange, kaffebord, hvor snakken gik lystigt, samt udlodning af julestjerner og mange dekorationer, lavet af Gunhild Laursen.

Det hele var kædet godt sammen af foredragsforeningens formand Mona Døssing.

 

Aftenens underholdning blev indledt med Luciaoptog af kirkens børnekor, der kom gående ind i salen til dæmpet belysning med Luciabruden forrest med krans med fire lys på hovedet. Sangen lød smukt, klart og tydeligt, og der var smil på læben. De var under ledelse af Lene og Sidse Ahrenfeldt, som er henholdsvis kirkemusiker og kirkesanger. Herefter fik vi 3 små sange, hvoraf den unge Sidse endda selv havde komponeret den ene af dem. Budskabet i denne sang var i omkvædet: ” Send en julehilsen til en, som ikke må blive glemt.” Den sidste sang handlede om børnenes julegaveønsker, man vil man gerne have julegaver, men fred og nærvær er dog det vigtigste.

Det var en fornøjelse, at se og høre på, og med klare budskaber. De gav den rette stemning af højtid. De fik stor og fortjent applaus.

Herefter havde valgmenighedspræst for Kjellerup & Omegns Valgmenighed Kristoffer Garne ordet i en times tid, og han havde valgt at tale om adventsstemning. Advent betyder ankomst, og betyder i kirkelig henseende, at vi venter på Jesu fødsel, altså jul. Han sagde, at vi lever i et hurtigt accelererende samfund, hvor vi ikke har lyst til at vente. Men vi lærer ikke at kende glæden, hvis der ikke er ventetid. Han sammenlignede det med, at han og hans kone venter barn nummer 2 indenfor de næste 14 dage. Når man venter barn, er det en tid fyldt med glæde og forventning.

Vi har brug for en vekslen mellem højtid og hverdag, og vi har brug for de sange, der hører til hver årstid. Mennesker har også brug for de ritualer, der er i kirken ved for eksempel dåb, konfirmation, bryllup og begravelse. Ritualerne gør, at vi har brug for at se tingene lidt udefra, det giver genkendelighed, men kræver somme tider lidt fornyelse.

Vi har også brug for årstidernes gang, og valgmenighedspræsten kædede kirkeåret sammen med naturens skiftende årstider og beskrev hvordan visse salmer for eksempel af Grundtvig også inddrager naturen i kristendommen, så det nærmest ikke kan adskilles.

Grundtvig havde god sans for, hvordan årstider og højtid hænger sammen. Et eksempel herpå er teksten i ”Vær velkommen Herrens år.” Den omhandler alle 4 årstider.

Trods sine kun 29 år leverede Kristoffer Garne et meget vedkommende og interessant foredrag, som man skulle tro havde krævet et længere liv for at få så meget livserfaring, som han gav udtryk for. Det var en yderst velforberedt præst, som talte i et letforståeligt sprog, og man forstår godt, at han er meget vellidt af sin menighed.

Kristoffer Garne har udgivet flere bøger, hvoraf den sidste hedder ”Natur og religion i det indre og ydre”.

referent

Bente Holst Nielsen

Thorning-Foredragsforening_logo1.png
bottom of page