top of page

Marianne Jørgensen

Opdateret: 10. nov. 2021

Børn, Bøvl og Bigballer

26.02.2020


Nybagte horn, friskbrygget kaffe, mange fremmødte og en god og humoristisk fortæller, så bliver det ikke meget bedre i Thorning forsamlingshus. Så der var god stemning, da vi startede fællesskabet med en sang for at hylde genforeningsåret med Sønderjylland ved at synge ” Det haver så nyligen regnet.”

Det var en samfundsbevidst, humoristisk og klog bondekone fra Salling, der fortalte om sit liv under overskriften Børn, Bøvl og Bigballer. Samme titel har en af hendes bøger, som er et resultat, hun har opnået, ved at samle nogle af de klummer, hun gennem 25 år har skrevet i LandbrugsAvisen.


Vi fik en fortælling om en ung piges liv fra forskellige byer i Jylland, hvor hun boede med sin familie, til hun havnede på landbrugsskolen/sprogskolen på Kalø. Her forelskede hun sig i en bondemand, som var ved at tage en lederuddannelse. Han ville gerne arbejde med frilandsgrise, og derfor rejste hun sammen med ham til det nordligste Skotland for at studere det nærmere. De endte senere med at blive gift, og få 3 børn, og var bosat på herregården Keldsø tæt på Limfjorden.


Det blev et liv med mange udfordringer og opgaver, hun ikke havde prøvet før, så hun lærte enten at tackle det eller at sige PYT.

Planen var at have frilandsproduktion af grise, men det måtte efterhånden opgives til fordel for at have griseopdræt i svinestalde. Foruden grisene var der mange andre dyr, som kom til, som hun ikke vidste, hvordan skulle passes, men det lærte hun med opgaven.

Hun tog også en læreruddannelse, men holdt med undervisningen i 2002 for at passe ”menageriet” derhjemme. De landmænd, der var til stede, kunne nok nikke genkendende til, at der ikke var tid eller råd til at holde ferie i de almindelige skoleferier. Det blev mest til en uge i Norge i uge 42 i en feriehytte. Et besøg med gode venner blev det også til på ”Prædikestolen”, hvor et af børnene stod på hænder, medens synet af det, fik hjertet til at flyve op i halsen på Marianne Jørgensen.


Vi hørte også om, hvordan hun ryddede op i svigerfamiliens gamle møbler, efter hun havde spurgt dem om, om det skulle til genbrug. Ellers gjorde hun kort proces, og alt blev smidt ud. Publikum fik også en opfordring til at rydde op derhjemme!


Søren Vester fra Thise tegnede et hus til familien, som lå 800 meter fra gården ned mod Limfjorden. Det blev designet med skriveplads, bord og stole, senge og vinduer, som lukkede lys og naturen ind, og i loftet vinduer med udkig til stjernerne. Her havde hun sit skriverskjul, og kunne fordybe sig i research til sine børnebøger og de historiske romaner.


Efter foredraget solgte Marianne Jørgensen bøger, som hun signerede. Og det var der stor interesse for.


Referent

Bente Holst Nielsen

13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Thorning-Foredragsforening_logo1.png
bottom of page